Boek | Highly Intuitive People door Heidi Sawyer

by Maaike van G.
highly-intuitive-people

Wanneer ik moet vertellen wat mijn favoriete boek is, hoef ik niet lang na te denken. Onmiddelijk noem ik het boek Highly Intuitive People – 7 Right-brain traits to Change the Lives of intuitive Sensitive People van Heidi Sawyer. Als je net als ik een hoog sensitief persoon bent én een sterke intuïtie hebt, heb ik maar één advies: lees dit boek! Het heeft mij geholpen met bewustwording, zelfcompassie en het verkrijgen in meer zelfinzicht. Ik zal een voorbeeld uit het boek toelichten.

Highly Intuitive People is een gids voor iedereen die zich overweldigd voelt door zijn of haar natuurlijke intuïtieve vermogens. Hoe heb je deze vermogens gekregen? Waar zijn ze voor? En, hoe kunnen we ze het beste gebruiken? Allemaal vragen die worden besproken in dit boek, dat uit twee delen bestaat. Het eerste deel gaat met name over wat een Intuïtief-Sensitief Persoon is en hoe dit verschilt van een ‘gewoon’ sensitief persoon. In het tweede deel worden zeven handvatten aangereikt die je helpen je eigen intuïtieve vaardigheden bewust te gebruiken.

Over intuïtief sensitieve personen

Alle intuïtief-sensitieve personen zijn hooggevoelig, maar niet alle hooggevoelige personen zijn intuïtief. Het overgrote deel aan intuïtief-sensitieve personen, hebben als het ware een extra laag ontwikkeld aan hun sensitiviteit voor emotionele zelfverdediging. Deze sterke skills en intuïtieve instincten zijn vaak onbewust ontwikkeld gedurende onze eerste levensjaren. Op jonge leeftijd zijn intuïtief-sensitieve kinderen van nature bezig met ontdekken hoe de wereld in elkaar steekt. Dat niet iedereen dezelfde visie deelt of dezelfde waarden hanteert, leidt al heel snel tot een gevoel van emotionele isolatie. De verantwoordelijke natuur van intuïtief-sensitieve kinderen leidt snel tot het emotioneel verzorgen van anderen, voordat ze volwassen genoeg zijn om dit aan te kunnen. Heel vaak worden deze kinderen “wijze” kinderen of “kinderen met een oude ziel” genoemd.

Op latere leeftijd werkt het verwarrend voor intuïtief-sensitieve personen als ze conflicterende informatie binnenkrijgen – de informatie die de fysieke wereld verschaft, en de informatie die ze intuïtief (inwendig) aanvoelen. Dit is de gehele reden waarom intuïtief-sensitieve personen niet goed kunnen omgaan met mensen die niet oprecht zijn, of niet goed in contact staan met hun eigen emoties en gevoelens.

Sensitieve personen & Intuïtie

Intuïtie spreekt vaak in visies of gevoelens die niet logisch te verklaren zijn. Het bewijzen van de correctheid van intuïtie is vooral hier in het Westen lastig omdat logica altijd nog overheerst. Hierdoor gaan intuïtief-sensitieve personen vaak aan zichzelf en hun intuïtieve vermogens twijfelen. Deze interne druk zorgt ervoor dat er een emotionele scheiding ontstaat tussen de logisch denkende zelf en de “True Self” of ‘echte zelf’. De True Self gaat uit van de eerlijkheid van een emotie. Het gevoel van thuiskomen voor een intuïtief-sensitief persoon ontstaat wanneer het logisch denkende zelf samenkomt met de wereld van de interne emoties.

Door vertrouwen te krijgen in je eigen intuïtie, kan er meer zelfvertrouwen ontstaan en zullen intuïtief sensitieve personen beter manoeuvreren door het leven. Om zichzelf kalm en gecentreerd te voelen zal een intuïtie-sensitief persoon zich moeten richten op de ontwikkeling van hun eigen intuïtie waardoor ze zelfverzekerder worden. Zo kan er balans gecreëerd worden en wordt het mogelijk om beter om te gaan met de eigen emoties, maar ook met de emoties van anderen.

Intuïtief-sensitief zijn als deel van jezelf

In het tweede deel van het boek wordt in 7 stappen uitgelegd hoe je het beste kunt omgaan met de bijzondere eigenschap van intuïtief-sensitief zijn. De eerste en eigenlijk belangrijkste stap is de acceptatie van de eigenschap Intuïtief-sensitief zijn. Dit klinkt makkelijker dan het is. Schrijfster Heidi Sawyer probeert heel helder te verworden dat je niet om deze eigenschap gevraagd hebt, maar het wel een wezenlijk onderdeel is van wie je bent. Een intuïtief-sensitief persoon is iemand met een zachte compassievolle natuur, maar niet zwak of naïef! Het feit dat je continu twijfelt aan je vermogens zorgt ervoor dat je zuiver blijft omgaan met de intuïtieve informatie. Wel is het belangrijk dat je vertrouwen ontwikkelt in je intuïtieve gaven. Het onderdrukken of negeren van je intuïtieve natuur zal ervoor zorgen dat je stress blijft ervaren in het dagelijkse leven. Leren werken met je intuïtieve natuur betekent dat je jezelf accepteert.

Conclusie

Het boek Highly Intuitive People verklaarde voor mij heel duidelijk waarom ik een innerlijke drive voel om via een spirituele zoektocht op zoek te gaan naar betekenisvol werk. In mijn spirituele ontwikkeling staat het werken met mijn intuïtie centraal en het boek van Heidi Sawyer onderstreept het belang hiervan voor mij. Eindelijk een boek wat mijn innerlijk (en dus het innerlijk van alle intuïtief-sensitieve personen) verklaart!

Bestel dit boek:

Dit artikel bevat affiliate links.

Opt In Image
Download jouw gratis Maanfasen Cheat-Sheet!
En ontvang tips in je inbox voor een lichter leven!

*Je schrijft je in voor onze e-mails en gaat akkoord met onze privacy voorwaarden.

You may also like