Boekrecensie | De moed van imperfectie, door Brené Brown

by Nikita van de Burgt
de moed van imperfectie

Nadat Charelle mij had gevraagd om een gastartikel te schrijven over mijn favoriete zelfhulpboek ben ik direct in mijn kast gedoken. Ik dacht van tevoren dat ik het best een lastige keuze zou vinden, maar toen ik het boek ‘De moed van imperfectie’ van Brené Brown zag, wist ik het direct: hier ga ik een artikel over schrijven!

Brené Brown is professor aan de Universiteit van Houston en heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de onderwerpen kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Deze onderwerpen worden ook besproken in het boek ‘De moed van imperfectie’. Ik vind haar boek zo goed omdat haar visie heel erg strookt met die van mij. Desondanks kan ik nog ontzettend veel leren van dit boek, doordat Brené Brown je heel goed een spiegel voor kan houden. Hoe vaak je het ook leest, je komt telkens tot nieuwe inzichten. De afgelopen jaren heb ik een gigantische groei gemaakt wat betreft onzekerheden, angsten, mijn intuïtie én ego-gedachten. Dit boek heeft hier zeker bij geholpen.

We ‘moeten’ tegenwoordig heel veel. We ‘moeten’ studeren, we ‘moeten’ slank zijn, we ‘moeten’ succesvol zijn en we ‘moeten’ perfect zijn. En we zijn pas goed genoeg als we dit allemaal hebben bereikt en ik alle ballen in de lucht kan houden. Herkenbaar? Daar haakt ‘De moed van imperfectie’ precies op in.

Imperfectie is perfectie

Ik heb mij jarenlang heel erg laten beïnvloeden door de druk van buitenaf en ben mijn intuïtie totaal kwijtgeraakt. Ik voelde heel erg de druk om perfect te zijn en nam dan ook geen genoegen met minder. Pas nadat ik letterlijk ziek werd van te veel doen en te veel van mezelf verwachten, stond ik open voor het idee dat je imperfectie jou perfect maakt. En dit boek heeft mij zeker geholpen in de groei die ik de afgelopen jaren heb doorgemaakt. Brené Brown laat in De moed van imperfectie zien waarom je perfect bent zoals je bent, ondanks dat je nooit perfect zal zijn. Dit doet ze op een luchtige en grappige manier waarbij ze ook haar eigen struggles deelt. Hierdoor weet ze je niet alleen te inspireren, maar zorgt ze ook voor een gevoel van herkenning. En dat is fijn!

In haar boek bespreekt Brené Brown 10 wegwijzers:

  1. Kies voor authenticiteit: laat je angst voor wat anderen vinden los.
  2. Heb meer compassie met jezelf: laat je perfectionisme los.
  3. Ontwikkel meer veerkracht: laat zelfverdoving en machteloosheid los.
  4. Cultiveer dankbaarheid en geluk: laat je gevoel van schaarste en je angst voor het duister los.
  5. Vertrouw op je intuïtie en durf te geloven: laat je behoefte aan zekerheid los.
  6. Geef je creativiteit de ruimte: laat de neiging jezelf met anderen te vergelijken los.
  7. Neem de tijd om te spelen en te rusten: laat uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf voor eigenwaarde los.
  8. Breng kalmte en stilte in je leven: laat stress als leefstijl los.
  9. Streef naar zinvol werk: laat je onzekerheid en je opvattingen over wat je ‘zou moeten’ los.
  10. Lach, zing en dans: laat het idee dat je altijd beheerst moet zijn en ‘normaal’ moet doen los.

Bijzondere inzichten

Haar teksten zorgen ervoor dat je gaat nadenken over je eigen situatie, waardoor je hele bijzondere inzichten opdoet. Ze spoort aan om moedig en lief voor jezelf te zijn. Door op zoek te gaan naar wat je werkelijk voelt, kunnen we een leven creëren waarin we handelen vanuit eigenwaarde. Hoe ziet jouw leven eruit als jij jezelf de moeite waard vindt? Daarnaast staan er in elke wegwijzer mooie quotes, die aansluiten bij de betreffende wegwijzer en bij mij zorgden voor echte eyeopeners. Dit is toch wel een van mijn favorieten:

Stilte is geen kwestie van focussen op het niets, maar van een opening creëren. Stilte ervaren betekent de deur openzetten naar een ruimte zonder emotionele rommel, waar je kunt stilstaan bij je gevoelens; gedachten, dromen en vragen. – Brené Brown

Vind jij deze onderwerpen ook ontzettend inspirerend? Dan raad ik je zeker aan om het boek De moed van imperfectie te lezen. Je gaat er geen spijt van krijgen!

Bestel dit boek:

Dit artikel bevat affiliate links.

Opt In Image
Download jouw gratis Maanfasen Cheat-Sheet!
En ontvang tips in je inbox voor een lichter leven!

*Je schrijft je in voor onze e-mails en gaat akkoord met onze privacy voorwaarden.

You may also like