Boekrecensie | Love Your Lady Landscape door Lisa Lister

by Maxime Vossen
loveyourladylandscape

Love Your Lady Landscape is één van die boeken die ik op een bepaald moment overal tegenkwam. Mensen waren er online over bezig, collega’s van me leenden het aan elkaar uit. Meerdere keren bestelde ik het boek bijna om het dan uiteindelijk toch niet te doen. Want misschien was het toch een beetje raar, een boek over je menstruatie en de baarmoeder en de (durf ik het hardop te zeggen?) vagina.

En toen werd mijn nieuwsgierigheid (samen met mijn PMS klachten) op een dag te groot, bestelde ik het boek toch en las ik het in één dag uit. Nu ben ik die persoon die het uitleent aan mijn vriendinnen en studenten. En met deze recensie wil ik jullie dus ook warm maken om de wonderenwereld van je lady landscape te ontdekken. Want geloof me, wat Lisa Lister te vertellen heeft wil je – meer nog, moet je – weten als vrouw!

Pijnlijke menstruatie

Zoals Lisa het zelf zegt, Love Your Lady Landscape is geen how-to boek, er zijn geen vijf stappen om te volgen om alles “down there” op orde te brengen. Dit boek is een gids, het biedt je een kompas en geeft je vooral de kans om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Op haar onverbloemde manier, met een erg kleurrijke woordenschat, neemt Lisa je mee in haar eigen verhaal van disconnectie en de problemen die dat fysiek en mentaal met zich meebracht. Over hoe ze op een bepaald moment meer dagen wel dan niet ongesteld was, en een soort van huismus was geworden omwille van de pijn en de last die ze daarvan had. En hoe uiteindelijk een dokter dan maar opperde dat ze best haar baarmoeder met alles erop en eraan eruit zouden kunnen nemen. Dat was voor haar het keerpunt en het moment waarop ze haar gezondheid en vrouw-zijn in eigen handen nam. Geen theoretische ideeën dus, maar een doorleefd verhaal.

Op ontdekkingstocht

Met Lisa Lister als je cheerleader word je aangespoord om niet alleen bij te leren over je eigen lichaam en je cycli maar ook om zelf dingen te gaan ontdekken. Wist je bijvoorbeeld dat iedere fase van je menstruatiecyclus een eigen superkracht heeft? Dat de menstruatie vrijwel pijnloos kan (en hoort) te zijn? En dat je premenstruele klachten je veel kunnen vertellen over de dingen die niet helemaal goed lopen in je leven, zowel fysiek als mentaal?

Het vrouwelijk lichaam

Love Your Lady Landscape laat je niet alleen nadenken over het beeld dat de maatschappij heeft over alles wat met menstrueren en het vrouwelijk lichaam te maken heeft, maar brengt ook een hoop van je eigen patronen en ideeën naar boven. Wat als we nu ook eens onze premenstruele periode en de klachten die zo veel vrouwen daarbij ervaren, als een signaal gaan zien? Wat als we allemaal wat meer rust zouden nemen of misschien eens wat dagen vrij zouden nemen tijdens onze menstruatie? Wat als we als vrouwen eens wat meer zouden gaan leven als het cyclische wezen dat we zijn, met het eb en vloed dat daarbij hoort, in plaats van ons te willen meten in een lineaire, mannelijke wereld? Dit boek zet je aan het denken en leert je meteen ook een hoop technieken en rituelen om ook daadwerkelijk iets te veranderen in je leven.

Must read voor iedere vrouw

Het liefst van alles zou ik Love Your Lady Landscape verplichte literatuur maken voor alle meisjes op de middelbare school, zodat ze al vroeg hun superkrachten als vrouw kunnen ontdekken en kunnen leren dat niet alles wat de maatschappij hen vertelt over vrouw zijn, waar is. Tot dat het geval is, zal ik het gewoon aan iedereen (online en in ’t echt) blijven aanraden.

Bestel dit boek:

Dit artikel bevat affiliate links.

Opt In Image
Download jouw gratis Maanfasen Cheat-Sheet!
En ontvang tips in je inbox voor een lichter leven!

*Je schrijft je in voor onze e-mails en gaat akkoord met onze privacy voorwaarden.

You may also like