Boekrecensie | Ikigai, het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven

by Anouk Wortel

Lang en gelukkig leven: is dat niet iets waar we allemaal naar op zoek zijn? De titel klinkt mij als zelfbewust en gevoelig persoon als muziek in de oren. Ik heb het boek Ikigai een paar jaar geleden gelezen toen ik net was gestart met mijn eigen bedrijf en nog enige bevestiging nodig had of ik daadwerkelijk op de goede weg was: is dit echt wat ik wil? Is dit echt mijn passie? Veel mensen worstelen in hun vroeg adolescente leven met deze vraag, maar volgens de Japanse traditie heeft iedereen een Ikigai: een reden van bestaan.

De Ikigai filosofie

Volgens de Japanse Ikigai filosofie hebben we allemaal een reden om ’s ochtends ons bed uit te komen. Een reden van bestaan. Een grote passie. Een doel hier op aarde. Op het eiland Okinawa wonen een groot altijd inwoners die allemaal over de 100 jaar zijn. Volgens de inwoners zelf heeft dit te maken met het feit dat ze in grote gemeenschappen leven en geen eenzaamheid kennen, maar ook met het feit dat iedereen zich heel erg bewust is van zijn of haar eigen ‘Ikigai’. Bewust zijn van wat je grote passie is en daar ook iets mee doen, zorgt voor veel tevredenheid, betekenis en geluk in het leven.

Een boek voor de zoekende mens

Vroeger was ik altijd jaloers op mensen die al van jongs af aan wisten wat ze ‘later wilden worden’. Eigenlijk was ik dus jaloers op het feit dat ze zich bewust waren van hun ‘Ikigai’. Inmiddels weet ik heel helder en duidelijk wat mijn ‘Ikigai’ is en voelt werken niet meer als werken. Het boek Ikigai is een heel fijn boek voor als je nog zoekende bent naar je passies of mogelijkheden in dit leven of als je, net als ik destijds, net even die extra bevestiging nodig hebt om je droom waar te maken. Het boek leest tevens heel gemakkelijk weg en omschrijft allerlei aspecten die het mogelijk maken om jouw eigen Ikigai te vinden. De schrijvers van het boek, Francesc Miralles en Héctor García, noemen dit de ‘sleutels tot anti-aging’. Een heel hoofdstuk is bovendien gewijd aan het concept ‘flow’, oftewel hoe je tijdens je werk of vrije tijd totaal op gaat in de ervaring en leeft in het hier en nu.

Ben jij geïnteresseerd in hoe je flow kunt ervaren in je leven en ben je nieuwsgierig naar wat de andere geheimen zijn van de eilandbewoners van Okinawa? Dan ga je dit een heerlijk inspirerend boek vinden om te lezen! Andere onderwerpen die uitvoerig en toch op een heel begrijpelijke manier ontrafeld worden in Ikigai zijn:

  • Japanse tradities en lijfspreuken om je te inspireren
  • Het Ikigai-dieet
  • Oosterse bewegingsoefeningen
  • Hoe je omgaat met problemen en spanningen

Overeenkomsten met andere filosofieën

Zoals ik al aangaf vond ik Ikigai een plezier om te lezen. Naast dat het gemakkelijk wegleest, kreeg ik enorm veel energie en zin om mijn eigen talenten en passies te ontdekken. Naar binnen te keren en mezelf te leren kennen. Wat mij opviel is dat de Ikigai filosofie veel overeenkomsten heeft met de boeddhistische Vipassana leer (één van de twee oudste Indiase meditatietechnieken) en de yoga filosofie die tevens eeuwenoud is. Als het gaat om omgaan met problemen en spanningen vond ik veel overeenkomsten met de Vipassana leer hebben en qua bewegingsoefeningen en het dieet veel met de yoga filosofie. Overigens hebben Vipassana en yoga ook weer een connectie, dus zo gek is het niet dat de basis, de kern van al deze eeuwenoude kennis en filosofieën op elkaar lijken.

Ontdek jouw eigen Ikigai: er is nu ook een Ikigai Werkboek

Terwijl ik bezig was met het schrijven van deze boekrecensie kwam ik er via blogger Jitske van Happymindful.nl achter dat er ook een werkboek is uitgebracht over de Ikigai filosofie: het Ikigai Werkboek. Let wel op: dit werkboek is gemaakt door een andere schrijver dan de schrijvers van het boek waar deze recensie over gaat. Ik heb het werkboek zelf nog niet gelezen, maar het is denk ik heel handig wanneer jij zelf heel praktisch aan de slag wilt met het vinden van jouw passie in dit leven.

Edit: Inmiddels hebben ook de originele schrijvers van Ikigai een werkboek op de markt gebracht, namelijk het boek ‘Vind je Ikigai‘.

Conclusie: inspirerend boek vol met oosterse wijsheden en kennis!

Ben jij net als ik gek op zelfontplooiing, bewustwording en Oosterse kennis en filosofieën? Dan is Ikigai een aanrader en een plezier om te lezen! Ik heb, privé en als ondernemer, enorm veel bevestiging, plezier en inspiratie uit dit boek gehaald.

Ben jij er klaar voor om jouw Ikigai te ontdekken?

Bestel dit boek of de werkboeken:

Dit artikel bevat affiliate links.

Opt In Image
Download jouw gratis Maanfasen Cheat-Sheet!
En ontvang tips in je inbox voor een lichter leven!

*Je schrijft je in voor onze e-mails en gaat akkoord met onze privacy voorwaarden.

You may also like