Je bent nu hier, begrijp je verleden verander je toekomst
Als je jong bent koppel je bepaalde gedragingen, gevoelens en emoties aan situaties en momenten die je meemaakt. Niet alleen de fysieke situaties, maar ook de psychologische processen. De situaties uit onze kindertijd vormen ons tot wie we zijn, echter kan het ook de weg naar geluk blokkeren. In het boek ‘Je bent nu hier’, geschreven door Rosamund Stone Zander, wordt uitgelegd hoe jij zelf je kinderverhalen kunt herschrijven naar volwassen verhalen zodat je zelf je toekomst kunt veranderen.
Begrijp je verleden
Veel angsten, twijfels of moeilijkheden in ons leven komen voort uit kinderverhalen. We leven met bepaalde patronen die we onszelf hebben aangeleerd en we reageren op manieren zoals we dat gewend zijn in een bepaalde situatie. Het is een soort actie-reactie.
Het zijn bepaalde strategieën die we onszelf eigen hebben gemaakt, echter kan het soms heel moeilijk zijn om die gedragspatronen te veranderen of los te laten. Waardoor we in het volwassen leven worden beperkt door overtuigingen uit onze kindertijd.
Hoe je deze verhalen kunt herkennen en kunt herschrijven naar volwassenverhalen legt Rosamund uit aan de hand van verschillende verhalen van anderen en zichzelf. Op deze manier worden situaties heel duidelijk en begrijpbaar. Ook deelt Rosamund aan het eind van het boek vijf spellen die je kunt inzetten om transformatie op gang te brengen.
Onderstaand een stuk uit ‘Je bent nu hier‘ wat duidelijk maakt hoeveel invloed een ervaring uit je jeugd kan hebben op je volwassen leven.
Je bent nu hier: De wereld van Alan
Eén hoofdstuk uit ‘Je bent nu hier’ gaat over Alan. Hierin wordt heel duidelijk uitgelegd hoe een kinderverhaal het volwassen leven kan belemmeren.
Alan’s kinderverhaal
Alan is een jongetje van drie jaar oud wat tijdens kerst van zijn vader een glazen muziekdoos kreeg. De dag voor kerst fluisterde de moeder van Alan in zijn oor: “je vindt papa’s cadeautje niet zo leuk, denk ik, maar ik maak het wel goed. Van mij krijg je ook zo’n knuffelbeer, net als je zus.”
Met kerst maakte Alan zijn cadeautje open en zag de muziekdoos die hij niet leuk mocht vinden. Ook de knuffelbeer had hij gekregen van zijn moeder en ook die vond hij eigenlijk wel leuk. Hij voelde zich van streek en was op zoek naar troost. Terwijl hij ‘s avonds in zijn bed lag besloot hij niemand te vertellen wat hij leuk vindt, zodat hij ook niets kwijt kon raken.
Alan als volwassene
Als 56-jarige man had Alan nog steeds last van dit patroon. Alleen dan in relaties. Hij flirtte veel en praatte zichzelf aan dat hij in zijn relaties niet aan zijn trekken kwam. Zijn vrienden zeiden dat wanneer je het ‘tienergedrag’ zou noemen je hem nog te veel eer zou geven. ‘Hij gedraagt zich als een driejarig kind! Zeiden ze, en ze hadden nog gelijk ook.
Alan’s instinct zei hem dat als hij tegen de ene ouder niet zei dat hij van de andere ouder hield, hij geen van beiden zou verliezen. Zo ging dit op volwassen leeftijd ook in relaties. Zijn hersenen hebben al die jaren bepaalde verbindingen gelegd waardoor hij telkens als hij de minste afwijzing van een vrouw ervoer waarmee hij een intieme relatie had, hij automatisch op zoek ging naar een andere geliefde.
De oorsprong van dit gedrag was de afwezigheid van zijn vader en het gefluister van zijn moeder.
Wat ik geleerd heb van ‘Je bent nu hier’
Door het lezen van het boek ‘Je bent nu hier’ ben ik bepaalde dingen van mezelf gaan herkennen. Bijvoorbeeld het gooien met deuren als ik boos ben. Dit is typisch kinderlijk gedrag. Als klein meisje was dit mijn manier om te laten zien dat ik boos was, omdat het me niet altijd lukte dit te verwoorden. Nu ik 24 ben doe ik dit soms nog steeds. Echter weet ik nu waar het gedrag vandaan komt, waardoor ik dit ook wat makkelijker los kan laten en veranderen.
In het boek wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je je kinderverhalen kunt herkennen en kunt herschrijven naar volwassenverhalen. Zo is het voor mij belangrijk om te realiseren dat ik, als volwassene, gewoon kan en mag praten als ik boos ben. In plaats van dit te uiten door met deuren te gooien.
Verder is het heel fijn om te realiseren dat je zelf zo veel invloed hebt op je gedrag, angsten en moeilijkheden. Door simpelweg wat vaker terug te kijken naar waar een angst of bepaald gedrag vandaan komt, kan het stukken makkelijker zijn dit daadwerkelijk aan te pakken! Wat mij betreft is het boek ‘Je bent nu hier’ zeker een aanrader.
Bestel dit boek:
Dit artikel bevat affiliate links.
*Je schrijft je in voor onze e-mails en gaat akkoord met onze privacy voorwaarden.