Boekentip | Simplify Life door Sjoukje van der Kolk

by Roos Streumer
simplify-life-boek

Een groen boekje voor slechts een paar euro uit een low-budget boekenwinkel lag mij aan te staren. De titel sprak mij direct aan ‘Simplify Life – Terug naar de essentie van je leven’.  Ik ben namelijk een groot voorstander van versimpelen en meer eenvoud in het leven. Ik denk dat we het onszelf, zeker in de huidige tijd, veel moeilijker maken dan nodig is. Het boek ging uit nieuwsgierigheid met mij mee naar huis.

Voor mij bleek dit boekje van een paar euro van ongekende waarde. Het is een basis geweest voor mijn manier van leven, maar vooral voor mijn manier van werken met mijn cliënten. Toen ik het in 2010 voor het eerst las voelde het als thuiskomen.

Vorige week heb ik dit boekje herlezen en echt, het was net alsof ik mijn eigen woorden las. De inhoud en de denkwijze zijn zó verweven geraakt in mijn leven en werk. En ik heb veel zelfhulpboeken gelezen uit persoonlijke interesse en omdat dit bij mijn vakgebied hoort. Het eerste boek wat ik in 1993 las was ‘Als leven pijn doet  van René Diekstra. Hierna zijn nog vele boeken gevolgd. Simplify Life had écht impact op mij.

De auteur van het boek is Sjoukje van der Kolk, journalist, communicatiedeskundige en destijds studente filosofie (1e druk 2009). Zij inspireert je om op een andere manier te gaan leven, minder druk en gehaast: vertragen, zoals we dat tegenwoordig noemen. Niet alleen Sjoukje is aan het woord, in Simplify Life staan interviews met verschillende psychologen en filosofen. Interessant, want die zijn het niet altijd met elkaar eens. Een mooie discussie tussen filosoof Joep Dohmen en psycholoog Roos Vonk gaat over het nut van introspectie. Hoe zinvol is dat eigenlijk? In de verschillende interviews vind je ook mooie levenslessen en eye-openers, waar ik gek op ben!

Simplify Life is vriendelijk geschreven, maar heeft een duidelijke boodschap. Heerlijk, want ik houd niet van zalvend en wazig woordgebruik. Dat mag troostend zijn, maar weerspiegelt wat mij betreft niet de realiteit. Een boek mag mij aanzetten tot nadenken, ik heb geen behoefte aan leefregels of een ‘als ik dit doe dan komt alles goed’- boek. Het mag bij mij wel een kleine aardverschuiving teweeg brengen die wat oncomfortabel aanvoelt. De beweging die hierdoor ontstaat vind ik prettig.

Het boek maakt korte metten  met het idee dat ons leven in hoge mate maakbaar is en met de zoektocht naar geluk en perfectie. Het geeft antwoord op hoe we om kunnen gaan met de mogelijkheden die onze maatschappij biedt, maar ook met de veeleisendheid die hieraan verbonden is. Het boek gaat uit van vijf basisprincipes, hieronder in vogelvlucht:

  1. Leer het onderscheid tussen wat echt belangrijk is en wat niet. Dit is iets waar veel mensen moeite mee hebben. Kiezen is niet onze sterkste kant. Zeker omdat we leven vanuit een gevoel van tekort waardoor we niets mis kunnen of durven lopen. Dat gevoel beknot juist ons gevoel van vrijheid, terwijl we in werkelijkheid meer vrijheid hebben dan ooit.
  2. Leer kiezen en ga voor goed genoeg. Als je niet kunt kiezen, moet je heel veel. Bij kiezen hoort dat je dingen mis gaat lopen. Leer om dingen aan je voorbij te laten gaan. Je hoeft niet alles mee te maken, niet overal bovenop te zitten, niet alles te weten en niet aan allerlei opgelegde normen te voldoen. Je legt jezelf anders torenhoge verwachtingen op.
  3. Accepteer en laat los. Accepteer de realiteit en het leven zoals het is. Het gaat hier over het accepteren van tekortkomingen van het leven én van jezelf in plaats van ze steeds weg te werken of niet onder ogen durven te zien. Houd op met die zoektocht naar de verbeterde versie van jezelf. Laat het idee los van hoe je zou moeten zijn en hoe jouw leven eruit zou moeten zien.
  4. Begrens en beperk jezelf en anderen. Zeg eens ‘nee’ tegen je multi-taskende zelf en focus je op een beperkt aantal dingen in het leven. Dit levert meer betrokkenheid op. Beperk anderen door je grenzen aan te geven. Leer leven met je eigen beperkingen, die van anderen en die van het leven. Dat is geen pessimisme, maar realisme.
  5. Oefen aandacht en verbondenheid. Alles lijkt makkelijk en snel te moeten gaan, maar ook dat is een illusie. Er is niets mis met toewijding, discipline en moeite ergens voor doen. Toewijding zorgt voor betrokkenheid en verbondenheid. Leer stil staan bij de realiteit zoals deze is en volg niet altijd je gevoel. Klamp je niet vast aan gedachten en emoties. Ga niet op iedere interne (vanuit jezelf) of externe (vanuit de omgeving) prikkel in. Geef jezelf ruimte om je te verbinden met wat écht belangrijk voor je is.

Tot slot, Simplify Life staat vol mooie inzichten en wijze levenslessen. Een aanrader, veel leesplezier!

Bestel dit boek als Ebook of tweedehands:

Dit artikel bevat affiliate links.

Opt In Image
Download jouw gratis Maanfasen Cheat-Sheet!
En ontvang tips in je inbox voor een lichter leven!

*Je schrijft je in voor onze e-mails en gaat akkoord met onze privacy voorwaarden.

You may also like