Boekrecensie | Tijger-Tijger is het waar? door Byron Katie

by Linda Heijnen

Zelfs de bibliotheek heeft een hele rij boeken van Byron Katie, want haar methode “The Work” raakt ook in Nederland steeds bekender. En terecht! Haar methode bestaat uit vier vragen die je  helpen om op een hele simpele manier te reflecteren op je eigen gedachten. Ik heb verschillende video’s van haar werk gezien en ben al tijden fan. Toch was ‘Tijger-Tijger is het waar?’ het eerste boek waarvan ik dacht: “Die MOET ik hebben!”

‘The Work’

Wat Byron Katie doet met je is werkelijk fenomenaal! Aan de hand van vier hele simpele vragen, laat ze je reflecteren over de waarheid van je eigen gedachten. En vaak blijkt dat wat je denkt over een situatie helemaal niets met de waarheid heeft te maken. En wanneer je je dat realiseert, verandert er zó veel! Ze zet rustig heel je wereld op zijn kop. Ik hoor van heel veel volwassenen dat haar methode zoveel inzicht heeft gegeven dat ze wensten dat ze dit eerder kenden. Dan was hun leven zó anders geweest…

Helaas kunnen we de tijd niet terug draaien, maar we kunnen wél de toekomst beïnvloeden. Namelijk door ervoor te zorgen dat onze kinderen opgroeien met alle wijsheden die wij pas als volwassenen zijn tegengekomen. En dat was voor mij de reden om dit boek te kopen. Eerlijk gezegd koop ik zelden boeken. Ik ben namelijk groot fan van de bibliotheek: bespaart een hoop geld en scheelt ruimte in huis. Dus als ik dan een boek koop, dan snap je wel dat het echt een waardevol boek is. Deze methode wil ik namelijk heel graag aan mijn dochter meegeven!

Lezen met kinderen

Mijn dochter is nog niet eens twee jaar oud, dus het boek ‘Tijger-Tijger is het waar?‘  duurt helaas nog net iets te lang voor haar, maar over een jaartje, gaan wij dit boek absoluut samen lezen. En dat doen we dan net zoals we dat met alle andere boeken doen. Het is namelijk gewoon een heel leuk verhaal over een tijgertje dat heel verdrietig is. Tijger-Tijger heeft namelijk echt een rotdag: zijn ouders hebben ruzie, zijn vriendjes willen niet met hem spelen en daardoor gaat hij hele nare dingen denken over zichzelf… Zoals dat hij maar beter onzichtbaar zou kunnen zijn en dat niemand hem aardig vindt (nogal herkenbaar toch?). Dan ontmoet hij een schildpad die hem vier vragen stelt en Tijger-Tijger ontdekt dat zijn gedachten helemaal niet waar zijn! Want hij herinnert zich ineens dat zijn ouders heel veel van hem houden en dat zijn vriendjes meestal wél met hem willen spelen. Dus het is niet waar dat niemand hem aardig vindt!

Het is dus voor kinderen gewoon een heel leuk boek, waar ook een heel duidelijke moraal in zit. En dit maakt het juist super geschikt als zelfhulpboek voor kinderen. Het is namelijk niet belerend geschreven, het is geen informatief boek zoals zelfhulpboeken voor volwassenen. Het is echt een verhaal voor kinderen. En juist doordat het zo goed beschreven is, hoef je er geen moeilijke gesprekken over te voeren. Zeker voor heel jonge kinderen is het soms erg moeilijk om over dit soort dingen te praten. Door dit boek zo af en toe samen te lezen, leren ze onbewust hoe ze met hun emoties kunnen omgaan. Dat kan enorm bijdragen aan het zelfvertrouwen van kinderen!

Cadeau en wens

Voor iedere moeder, juf of leidster is ‘Tijger-TIjger is het waar?‘ echt een aanrader, want niet alleen is het verhaal leerzaam en leuk, ook de illustraties en vormgeving passen perfect bij het verhaal. En ik gun ieder kind dat hij of zij dit verhaal minimaal één keer in zijn of haar leven hoort, dus het is een prachtig cadeau voor een kind. Want het is zoveel meer dan een boek… Het is een wens. De wens dat ieder kind opgroeit wetend dat niet alles wat je denkt, de waarheid hoeft te zijn. En dat geeft vrijheid en ruimte om van jezelf te houden.

Is dat niet wat we allemaal wensen voor onze kinderen?

Bestel dit boek:

Dit artikel bevat affiliate links.

Opt In Image
Download jouw gratis Maanfasen Cheat-Sheet!
En ontvang tips in je inbox voor een lichter leven!

*Je schrijft je in voor onze e-mails en gaat akkoord met onze privacy voorwaarden.

You may also like