Boekrecensie | Woman Code door Alisa Vitti

by Willemijn Maas

Het boek Woman Code lag al een tijdje op me te wachten, maar zoals dat gaat met boeken waar je veel aan hebt, duurt het vaak een poos voor je erin begint. Zo ook met Woman Code, waar ongelooflijk veel wijsheid in staat als je als vrouw je hormoonhuishouding wilt herstellen.

“Oh gosh, nee daar heb ik gelukkig geen last van!”, hoor ik je denken. “Ik ben de puberteit voorbij, niet zwanger en nog lang niet in de overgang.” Nu is het zeker waar dat deze drie belangrijke fasen in een vrouwenleven gekenmerkt worden door hormoonschommelingen. Maar wist je dat je als vrouw elke dag een andere hormoon cocktail door je lijf hebt gieren? Mannen hebben dat veel minder. Die hebben een 24-uurs ritme. Maar wij vrouwen, wij hebben een maandritme. En dat zien we niet alleen terug als we tampons gaan kopen. Naast onze menstruatiecyclus, worden veel meer van onze lichaamsprocessen gereguleerd door hormonen. Onze energiehuishouding, onze stofwisseling en spijsvertering.

Ondanks die wisselende hormooncocktail, leven we alsof we elke dag hetzelfde zijn. Maar dat is dus helemaal niet zo. Die hormoonhuishouding is een cyclische fabriek, en iedere dag zijn we een beetje anders. Als je dit ritme leert kennen, dan ben je veel beter in staat om naar je lijf te luisteren, en als je dan ook nog eens je voeding en activiteiten daarop afstemt, kun je niet alleen je hormoonhuishouding beter in de pas laten lopen, maar ook nog eens veel productiever en energieker zijn. Zelfs allerlei aandoeningen kunnen zomaar een stuk minder vervelend worden, zoals auto-immuunziekten, PCOS (polycysteus ovarium syndroom), acné, PMS-klachten, allergieën, darmproblemen, chronische vermoeidheid, bijnieruitputting, burn-out, schildklierproblemen en de lijst gaat maar door.

Het leren kennen van ons hormoonpatroon is wat schrijfster Alisa Vitti in haar boek de ‘Woman Code’ noemt. Kraak je de code, dan heb je de sleutel tot een gezonder en fitter leven. Dit sprak me aan. Niet alleen vanuit mijn achtergrond als arts, maar ook voor mijn eigen gezondheid, omdat ik 1,5 jaar lang met ernstige burn-outklachten heb gekampt.

Hoewel Alisa zelf geen medische achtergrond heeft, heeft ze door de literatuur op het gebied van hormonen te bestuderen een protocol gemaakt dat haar van PCOS heeft genezen. Ze startte 10 jaar geleden het FLO Living Center in Manhattan waar ze vrouwen helpt om van hormoonklachten af te komen. Ook heeft ze een FLO Living app uitgebracht (aanrader!).

Alisa beschrijft in haar boek Woman Code de hormoonsystemen en hun functie helder en duidelijk, en legt ook correct uit wat er gebeurt wanneer die systemen overhoop liggen. Ze vraagt aandacht voor hoezeer wij in de Westerse geneeskunde proberen symptomen te onderdrukken, met medicatie, maar ook met de pil, waarmee de oorzaak van problemen niet wordt aangepakt en een verstoring in de hormoonbalans of zelfs een ziekte zich verder kan ontwikkelen. Ook roept ze op om in een vroeg stadium te luisteren naar de symptomen die je dagelijks ervaart (een breed spectrum) en de dieperliggende oorzaak aan te pakken, met de juiste ondersteunende voeding en activiteiten.

Er is uitgebreid aandacht voor de vrouwelijke (menstruatie)cyclus, die vier fasen kent waarbij hormonen een rol spelen die in verschillende verhoudingen aanwezig moeten zijn. Tijdens die verschillende fasen, zo schrijft Alisa, hebben we andere voeding nodig, en hebben we een ander energieniveau. De meeste vrouwen weten wel dat ze tijdens de menstruatieweek veel vermoeider zijn, of prikkelbaarder, en dat je dan geen energie hebt voor intensieve sport of sociale contacten. Waarom zouden we ons daar dan toe verplichten? Op een ander moment in je cyclus (de ovulatiefase) gaat communiceren veel makkelijker en hebben we bakken energie. Als je het ritme van je cyclus gaat leren kennen, en je hormooncyclus kunt ondersteunen kun je gebruik maken van die kennis en zoveel energieker en gezonder zijn.

Dit is de ‘Woman Code’, de wijsheid die we als vrouw verloren zijn. Vrouwen zijn geen mannen, ze draaien in een ander ritme, het wordt tijd dat we onze kracht gaan aanboren door ons eigen lichaam te gaan kennen en ermee te werken.

Alisa geeft in haar boek lijstjes voedingsmiddelen, dagmenu’s en activiteiten die je in elke fase van je cyclus kunnen ondersteunen. Er zijn twee hoofdstukken gewijd aan specifiekere onderwerpen zoals vruchtbaarheid, libido en gebruikmaken van je vrouwelijke kracht.

Voor mij was dit boek een bevestiging van mijn eigen helingsproces. Ik heb door cyclisch te gaan leven, met de cycli van de natuur, de seizoenen en de Maan, én mijn eigen cyclus, mijn energie weer teruggekregen. Het voelt enorm krachtig om de Code van mijn lichaam in handen te hebben en meer invloed te kunnen uitoefenen op mijn energieniveau en gezondheid. Ik pas de principes van cyclisch leven toe in mijn dagelijkse bezigheden en in mijn werk, en merk dat het veel minder energie kost.

Hoewel het boek Woman Code nog niet in het Nederlands is vertaald, vind ik het een enorme aanrader, het combineert vrouwenwijsheid met up-to-date medische informatie en kan je leven veranderen.

Bestel dit boek:

Dit artikel bevat affiliate links.

Opt In Image
Download jouw gratis Maanfasen Cheat-Sheet!
En ontvang tips in je inbox voor een lichter leven!

*Je schrijft je in voor onze e-mails en gaat akkoord met onze privacy voorwaarden.

You may also like