The Druid Plant Oracle deed ik mezelf cadeau tijdens de Joeltijd van vorig jaar. Een unicum, want het is het eerste orakeldeck wat ik voor mezelf kocht; andere decks in mijn bezit had ik tot dan toe altijd cadeau gekregen. Is dit relevant voor mijn band met het deck? Ja, want ik ervaar mijn connectie met dit deck anders dan met andere decks. Niet dieper, of beter, maar gewoon anders.
Ik was al een tijdje op zoek naar een deck met planten als thema. Als ‘plant person’ ben ik heel kritisch over plantgerelateerde decks om meerdere redenen;
- Veel kaartendecks zijn van Amerikaanse makelij en bevatten hoofdzakelijk planten die hier in Nederland niet van nature voorkomen;
- Veel kaartendecks duiken niet zo diep in de plant zelf, maar focussen alleen op een affirmatie of boodschap;
- Veel kaartendecks bevatten foutieve of onvolledige informatie over de planten die erin vertegenwoordigd zijn.
Wat mij zo aansprak in dit deck, is dat alle vertegenwoordigde planten (op één na) inheems zijn in Noord-West Europa. Het zijn de planten waarvan ik de meesten goed ken, vaak zie en waar ik over de jaren een persoonlijke band mee heb opgebouwd. Het deck voegt echt iets toe aan die band en daarom ben ik er zo bij mee.
De druïden
Zoals de naam van het deck al doet vermoeden, worden de vertegenwoordigde planten benaderd vanuit de invalshoek van de Druïden. Dit is duidelijk terug te zien in de stijl van de kaarten en in het guidebook; op elke kaart zijn Keltische knopen in de decoratieve rand verwerkt en op elke kaart is er symboliek te vinden uit de Druïdische/Keltische traditie. Ook belangrijke, heilige plaatsen en mythen zijn afgebeeld op de kaarten, allemaal in een thema die bij de vertegenwoordigde plant past.
Botanische karakteristieken
In het guidebook wordt er per plant uitgebreid aandacht besteed aan de botanische karakteristieken van de plant; hoe hoog deze is, op wat voor grond hij groeit, waar hij voorkomt en wat er op de kaart te zien is. Per plant wordt de boodschap van een rechte en omgekeerde kaart beschreven met vaak meerdere suggesties/boodschappen per plant. Vervolgens is er per plant nog een kader toegevoegd met achtergrondinformatie over de plant. Denk daarbij aan historisch gebruik door de Druïden (maar ook gebruik door andere volkeren wordt er wel behandeld), anekdotes, gedichten en versjes.
Paddenstoelen & combinatiekaarten
Niet alle kaarten vertegenwoordigen één enkele plant: ook de Puffball (Stuifzwam, Lycoperdon sp.) komt in het deck voor, wat geen plant is maar een paddenstoelensoort en er zijn verschillende combinatiekaarten (zoals ‘The Guardians’, met Vlier, Meidoorn en Berk, en ‘The Restorers’, met Rozenwortel, Sint Janskruid en Valeriaan).
Kaarten toevoegen
De kaarten zijn vrij groot van formaat (10 x 15 cm ofwel ‘ansichtkaartformaat’). Dat is maar goed ook, want de afbeeldingen hadden op kleinere kaarten minder goed tot hun recht gekomen. Door dit formaat kan het schudden en het meenemen van de kaarten om wat aanpassingen vragen. Ik heb voor dit deck een tasje genaaid van een zijden sjaal uit de kringloopwinkel, waar de kaarten precies in passen. Daar bewaar ik de kaarten in en zo kan ik ze veilig meenemen. Het deck bevat 39 kaarten, waarvan 36 met afbeelding en drie blanke. Zelf heb ik ervoor gekozen om de blanke kaarten uit mijn deck te laten. Misschien dat er nog eens een plant vraagt om toegevoegd te worden aan het deck, dan heb ik daar in ieder geval de kaarten voor.
Kaarten spreads
In het guidebook staan verschillende suggesties voor spreads. Zelf doe ik zelden grote spreads, en wanneer ik die wel doe, gebruik ik daar mijn tarot voor. Uit The Druid Plant Oracle trek ik vaak mijn dagkaart, waarbij ik één kaart uit het deck trek en de boodschap van die kaart probeer mee te nemen in mijn dag. Ook wanneer ik een specifieke vraag heb, pak ik het deck er regelmatig bij. Dan trek ik één kaart, of twee, wanneer ik wat verduidelijking nodig heb.
Plantenliefhebber
Hoewel mijn spiritualiteit geen wortels in het Druïdisme heeft, zijn de boodschappen van de vertegenwoordigde planten absoluut universeel en toepasbaar voor me. Voor mij combineert dit deck mijn grootste liefde (planten) met mijn tweede liefde (geschiedenis) en daar word ik heel blij van.
Boodschappen van de planten
In mijn werk met de plantenwereld heb ik al heel wat boodschappen direct van de planten mogen ontvangen en het valt me op dat er veel parallellen zijn met de boodschappen die in het guidebook beschreven staan. In mijn werk met dit deck maak ik niet altijd gebruik van het guidebook, maar laat ook vooral de planten en afbeeldingen op de kaarten tot me spreken. Tevens gebruik ik ook niet altijd de kaarten omdat ik op zoek ben naar een boodschap, maar zet ze op mijn altaar wanneer ik mijn relatie met een bepaalde plant wil verdiepen of de energie van de vertegenwoordigde plant graag in mijn buurt wil hebben.
Synchroniciteit
Tijdens het schrijven van dit artikel ligt bijvoorbeeld de kaart ‘Vervain’ (Verbena officinalis) naast me; een plant van magie en inspiratie. Deze kaart trok ik voordat ik aan het artikel begon te schrijven. Daarbij vroeg ik het deck wat de hoofdlijn van het artikel moest worden en deze plant vertelt mij met haar boodschap: ‘ga maar schrijven, dan komt de rest vanzelf’. Dat ik juist bij deze vraag de kaart met de Verbena trok, is voor mij een prachtige synchroniciteit. Op deze manier heb ik met dit deck al veel mooie, magische toevalligheden mogen ervaren.
Natuurgetrouw
De (Engelse) schrijvers van het deck heeft samen met de (eveneens Engelse) artiest een prachtig en diepgaand deck gemaakt, die de vertegenwoordigde planten natuurgetrouw weergeeft en waar je, vooral wanneer je gevoel voor planten hebt, veel lagen in kunt ontdekken. Een bezield deck, waarbij duidelijk is dat de makers wisten waar ze het over hadden en waarbij hun band met de vertegenwoordigde planten voelbaar is.
Orakelkaarten vs. tarot
Tot slot nog een opmerking van algemeen nut over het gebruik van kaarten: ik heb vaak horen zeggen dat orakeldecks minder diepgang hebben dan de tarot, maar voor mij is dit appels met peren vergelijken. De tarot (gebaseerd op de Rider-Waite) is een type kaartendeck waarbij de kaarten een vaste structuur en min of meer vaststaande boodschappen hebben en bij orakelkaarten is de indeling helemaal vrij en wordt ingevuld door de makers. Naar mijn mening hebben tarotdecks een totaal verschillende energie en manier van werken dan orakeldecks. Daarin moet je echt zelf je weg vinden en ontdekken wat bij je past.